corbuso a écrit :ALouis a écrit :Un Lochside tourbé
Tourbé? Tu vas cela où? Un peu, mais rien à voir avec un Arbeg ou Lagavulin.
J'ai plutôt souvenir d'un whisky un peu austère, sirupeux et trés gourmand, sans les notes fruitées que j'apprécie tant chez les Lochside.
Notes de Serge:
Lochside 40 yo 1966/2007 (54.4%, Signatory, cask #7536, 213 bottles) Again, we think 1966 was to Lochside what 1972 was to Clynelish so we have deep expectations here. Colour: full gold. Nose: expectations met! (and I promise we’ll stop with our stupid analogies with Clynelish right here). Starts with superb notes of soot,
ashes, coal and shoe polish as well as a little turpentine, motor oil, linseed oil, oil paint, metal (aluminium pan)... And paraffin. Unexpectedly, there’s little fruitiness here, no mangos, no bananas and no tangerines, but a superb dryness instead. Okay, maybe lemons... And coffee. Mouth: just even more of the same, with maybe a little more lemon and certainly more oak, but it’s far from being drying oak. I know that Andrew Symington, who’s amongst the rare whisky people who will really tell you what they think of their whiskies – hence who keep their credibility whatever the circumstances (he’s not obligatorily thrilled, delighted and excited with just any booze that comes out of his warehouses) thinks that this one is a bit too woody but frankly, I’m sure it isn’t – at all. Sorry Andrew, it’s just a brilliant 40 years old Lochside, punto basta. Finish: long, on beautiful notes of crystallised oranges, wax and resin. And no, still not too much oak

. But it's for connaisseurs only (in French on purpose - note to self: aren’t you getting somewhat bigheaded?) 93 points.
Notes LMDW:
Couleur : vieil or à reflets cuivrés.
Nez : ample, riche.
La tourbe humide enrobe des notes d’orange confi te, de miel, de pivoine et de rose poivrée. Il évolue sur le piment, le cacao et le citron confit avec une pointe de sel. Minéral avec ses notes de caoutchouc et de charbon.
Bouche : ronde, onctueuse. D’inspiration orientale, elle est marquée par la pétale de rose et la cardamome.
La fumée et la suie font ensuite leur apparition. Elle se développe sur la cire d’abeille, les fl eurs capiteuses et la réglisse noire.
Finale : longue, suave. L’abricot sec et la mirabelle lui procurent une consistance charnue. Notes de havane, de chocolat noir et d’iris. La fumée est également présente ainsi que la framboise et la groseille à maquereau.